Home Srednja škola Većina građana više ne mora podnositi godišnju poreznu prijavu

Većina građana više ne mora podnositi godišnju poreznu prijavu

Većina građana koji su do kraja veljače podnosili godišnju poreznu prijavu iduće godine to više neće trebati raditi. Za njih će izračune napraviti Porezna uprava te će im do kraja lipnja izdati rješenje o tome koliko su dužni državi ili pak koliki povrat poreza mogu očekivati

Od iduće godine Porezna uprava uvodi ‘posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak‘ čijom primjenom je većina poreznih obveznika oslobođena podnošenja porezne prijave. Tako će ubuduće poreznu prijavu morati podnositi samo:

  • građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodna zanimanja, poljoprivrednici)
  • oni koji su tijekom godine ostvarili dohodak koji nije evidentirali kroz obrazac JOPDD.

Poreznici će napraviti izračun i za sve građane koji su ostvarivali dohodak, a nisu morali podnositi poreznu prijavu. U toj kategoriji su građani koji su dobrovoljno podnosili prijave kako bi ostvarili povrat poreza. Sukladno zakonu, u takvim slučajevima porezno rješenje dostavljat će se samo onima koji ostvare pravo na povrat poreza.

Porezna uprava privremena porezna rješenja dostavljat će na kućne adrese do kraja lipnja, a porezni obveznici će do kraja srpnja moći na njega uložiti prigovor.