Vlada će isplatiti regres javnim službenicima za 2017. godinu

Državni službenici moraju pregovarati o regresu

Vlada će isplatiti regres javnim službenicima za 2017. godinu

Za sve one koji u zadnje vrijeme planiraju godišnji odmor!

Školski KaLeNDaR s praznicima za 2017./2018. godinu
Školski KaLeNDaR s praznicima za 2017./2018. godinu za printanje

Radnicima u javnim službama, a među njima i zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu, u 2017. godini bit će isplaćena naknada za regres. Iznos regresa je 1250 kn. Javne službe su u “kratkotrajnom” TKU zadržale sva materijalna prava pa tako i pravo na Regres i prema kolektivnom ugovoru mora biti isplaćen sa zadnjim danom mjeseca lipnja.

Vlada je svjesna te obveze isplate regresa u javnim službama no u ovogodišnjem proračunu za tu svrhu sredstva nisu predvidjeli. Tako da će Vlada na vrijeme morati napraviti rebalans i osigurati potrebna financijska sredstva.

Vlada će isplatiti regres javnim službenicima za 2017. godinu

Regres
Članak 59. TKU za službenike i namještenike u javnim službama
Zaposleniku pripada pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora.
O visini regresa Vlada RH i sindikati javnih službi pregovarat će svake godine u postupku donošenja Prijedloga Državnog proračuna, s time ako se dogovor ne postigne, regres iznosi najmanje onoliko koliko je bila zadnja isplata regresa u visini koja proizlazi temeljem ugovora između Vlade i sindikata.
Regres se isplaćuje jednokratno najviše jednom godišnje najkasnije do kraja lipnja tekuće godine, a zaposlenicima koji se kasnije zaposle, ili zbog duljeg bolovanja, korištenja rodiljnog/roditeljskog dopusta i sl. nisu u to vrijeme na poslu, regres se isplaćuje najkasnije 7 dana prije početka korištenja godišnjeg odmora.
Pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora.

Povećanje plaće javnim službenicima u kolovozu?

Za Vas smo izradili kalkulator plaće učitelja za 2017. godinu
Za Vas smo izradili kalkulator plaće učitelja za 2017. godinu

Osnovica za plaće je državnim službenicima prema dogovorenom krajem 2016. porasla 1. siječnja na 5.211,02 kuna, od 1. kolovoza će porasti za još 2% na 5.315,24 kune te 1. studenog na 5.421,54. Očekuje se da će se isto primijeniti i na javne službe, jer osnovice su uvijek bile jednake i ako bi jedni ispregovarali nešto više, uvijek se to onda primjenjivalo na sve.

Budući da je zakonom i međunarodnim konvencijama zabranjeno da isti poslodavac primjenjuje dvije različite osnovice, Vlada je na zadnjoj sjednici u 2016. godini odlukom povećala osnovicu i javnim službama te su povećanu osnovicu, za 103, kune dobili svi čije se plaće isplaćuju iz proračuna. Njezina trenutna vrijednost je 5211 kuna za državne i javne službenike. Ista odluka vlade se očekuje i u kolovozu i studenom.

Donosimo vam kalkulator plaće ukoliko dođe do povećanja od 4% (2%+2%):

NAPOMENA: Kalkulator je čisto informativne prirode i nema kalkulacije za dodatke na plaću (npr. smjesnski rad, prijevoz, kambinaciju, dodatke za rad po IOOP i sl.)

Državnim službenicima Vlada nema obvezu isplatiti regres u 2017. godini nego bi o tome sa socijalnim partnerima trebala pregovarati početkom srpnja.

You might also like More from author

Comments are closed.