Vlada će isplatiti regres javnim službenicima za 2017. godinu

Advertisement
BMI Kalkulator Indeksa Tjelesne Mase za Žene, Muškarce i Djecu
BMI Kalkulator Indeksa Tjelesne Mase za Žene, Muškarce i Djecu

Radnicima u javnim službama, a među njima i zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu, u 2017. godini bit će isplaćena naknada za regres. Iznos regresa je 1250 kn. Javne službe su u “kratkotrajnom” TKU zadržale sva materijalna prava pa tako i pravo na Regres i prema kolektivnom ugovoru mora biti isplaćen sa zadnjim danom mjeseca lipnja.

Premijer: Isplatit ćemo regres državnim i javnim službenicima

Taj regres krenut će s isplaćivanjem od 14. srpnja ove godine – rekao je Plenković, zahvalivši Ministarstvu financija koje je uspjelo pronaći ta sredstava preraspodjelama u proračunu.

Advertisement

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade ocijenio kako je najnovije zaduživanje Hrvatske ostvareno po vrlo dobrim uvjetima te da politička stabilnost ima izravne refleksije na financijsku stabilnost, a najavio je i isplatu regresa od 1.250 kuna službenicima i namještenicima u državnim i javnim službama.

Vlada će isplatiti regres javnim službenicima za 2017. godinu

Regres
Članak 59. TKU za službenike i namještenike u javnim službama
Zaposleniku pripada pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora.
O visini regresa Vlada RH i sindikati javnih službi pregovarat će svake godine u postupku donošenja Prijedloga Državnog proračuna, s time ako se dogovor ne postigne, regres iznosi najmanje onoliko koliko je bila zadnja isplata regresa u visini koja proizlazi temeljem ugovora između Vlade i sindikata.
Regres se isplaćuje jednokratno najviše jednom godišnje najkasnije do kraja lipnja tekuće godine, a zaposlenicima koji se kasnije zaposle, ili zbog duljeg bolovanja, korištenja rodiljnog/roditeljskog dopusta i sl. nisu u to vrijeme na poslu, regres se isplaćuje najkasnije 7 dana prije početka korištenja godišnjeg odmora.
Pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora.

Advertisement

Povećanje plaće javnim službenicima u kolovozu?

Kalkulator plaće učitelja prema stručnoj spremi i stažu
Kalkulator plaće učitelja prema stručnoj spremi i stažu

Osnovica za plaće je državnim službenicima prema dogovorenom krajem 2016. porasla 1. siječnja na 5.211,02 kuna, od 1. kolovoza će porasti za još 2% na 5.315,24 kune te 1. studenog na 5.421,54. Očekuje se da će se isto primijeniti i na javne službe, jer osnovice su uvijek bile jednake i ako bi jedni ispregovarali nešto više, uvijek se to onda primjenjivalo na sve.

Budući da je zakonom i međunarodnim konvencijama zabranjeno da isti poslodavac primjenjuje dvije različite osnovice, Vlada je na zadnjoj sjednici u 2016. godini odlukom povećala osnovicu i javnim službama te su povećanu osnovicu, za 103, kune dobili svi čije se plaće isplaćuju iz proračuna. Njezina trenutna vrijednost je 5211 kuna za državne i javne službenike. Ista odluka vlade se očekuje i u kolovozu i studenom.

Advertisement

Donosimo vam kalkulator plaće ukoliko dođe do povećanja od 4% (2%+2%):

NAPOMENA: Kalkulator je čisto informativne prirode i nema kalkulacije za dodatke na plaću (npr. smjesnski rad, prijevoz, kambinaciju, dodatke za rad po IOOP i sl.)

Državnim službenicima Vlada nema obvezu isplatiti regres u 2017. godini nego bi o tome sa socijalnim partnerima trebala pregovarati početkom srpnja.

Advertisement

REGRES MORA BITI do početka godišnjih odmora

Ponovimo. Radnicima u javnim službama, a među njima i zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu mora u 2017. godini biti isplaćen regres.

Advertisement
Advertisement
Kategorije Nekategorizirano