Naslovnica Kalkulator Vlada će isplatiti regres javnim službenicima za 2017. godinu

Vlada će isplatiti regres javnim službenicima za 2017. godinu

Vlada će isplatiti regres javnim službenicima za 2018. godinu
Vlada će isplatiti regres javnim službenicima za 2018. godinu
BMI Kalkulator Indeksa Tjelesne Mase za Žene, Muškarce i Djecu
BMI Kalkulator Indeksa Tjelesne Mase za Žene, Muškarce i Djecu

Radnicima u javnim službama, a među njima i zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu, u 2017. godini bit će isplaćena naknada za regres. Iznos regresa je 1250 kn. Javne službe su u “kratkotrajnom” TKU zadržale sva materijalna prava pa tako i pravo na Regres i prema kolektivnom ugovoru mora biti isplaćen sa zadnjim danom mjeseca lipnja.

Premijer: Isplatit ćemo regres državnim i javnim službenicima

Taj regres krenut će s isplaćivanjem od 14. srpnja ove godine – rekao je Plenković, zahvalivši Ministarstvu financija koje je uspjelo pronaći ta sredstava preraspodjelama u proračunu.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade ocijenio kako je najnovije zaduživanje Hrvatske ostvareno po vrlo dobrim uvjetima te da politička stabilnost ima izravne refleksije na financijsku stabilnost, a najavio je i isplatu regresa od 1.250 kuna službenicima i namještenicima u državnim i javnim službama.

Vlada će isplatiti regres javnim službenicima za 2017. godinu

Regres
Članak 59. TKU za službenike i namještenike u javnim službama
Zaposleniku pripada pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora.
O visini regresa Vlada RH i sindikati javnih službi pregovarat će svake godine u postupku donošenja Prijedloga Državnog proračuna, s time ako se dogovor ne postigne, regres iznosi najmanje onoliko koliko je bila zadnja isplata regresa u visini koja proizlazi temeljem ugovora između Vlade i sindikata.
Regres se isplaćuje jednokratno najviše jednom godišnje najkasnije do kraja lipnja tekuće godine, a zaposlenicima koji se kasnije zaposle, ili zbog duljeg bolovanja, korištenja rodiljnog/roditeljskog dopusta i sl. nisu u to vrijeme na poslu, regres se isplaćuje najkasnije 7 dana prije početka korištenja godišnjeg odmora.
Pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora.

Povećanje plaće javnim službenicima u kolovozu?

Kalkulator plaće učitelja prema stručnoj spremi i stažu
Kalkulator plaće učitelja prema stručnoj spremi i stažu

Osnovica za plaće je državnim službenicima prema dogovorenom krajem 2016. porasla 1. siječnja na 5.211,02 kuna, od 1. kolovoza će porasti za još 2% na 5.315,24 kune te 1. studenog na 5.421,54. Očekuje se da će se isto primijeniti i na javne službe, jer osnovice su uvijek bile jednake i ako bi jedni ispregovarali nešto više, uvijek se to onda primjenjivalo na sve.

Budući da je zakonom i međunarodnim konvencijama zabranjeno da isti poslodavac primjenjuje dvije različite osnovice, Vlada je na zadnjoj sjednici u 2016. godini odlukom povećala osnovicu i javnim službama te su povećanu osnovicu, za 103, kune dobili svi čije se plaće isplaćuju iz proračuna. Njezina trenutna vrijednost je 5211 kuna za državne i javne službenike. Ista odluka vlade se očekuje i u kolovozu i studenom.

Donosimo vam kalkulator plaće ukoliko dođe do povećanja od 4% (2%+2%):

NAPOMENA: Kalkulator je čisto informativne prirode i nema kalkulacije za dodatke na plaću (npr. smjesnski rad, prijevoz, kambinaciju, dodatke za rad po IOOP i sl.)

Državnim službenicima Vlada nema obvezu isplatiti regres u 2017. godini nego bi o tome sa socijalnim partnerima trebala pregovarati početkom srpnja.

REGRES MORA BITI do početka godišnjih odmora

Ponovimo. Radnicima u javnim službama, a među njima i zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu mora u 2017. godini biti isplaćen regres.