Home Upisi u srednju školu Vlada predložila povećanje osnovice kroz cijelu godinu u iznosu od 3%

Vlada predložila povećanje osnovice kroz cijelu godinu u iznosu od 3%

Završio je još jedan krug pregovora sindikata javnih i državnih službi s predstavnicima Vlade o povećanju osnovice plaća za 2019. godinu. Ovaj put ministar Marko Pavić ponudio je sindikatima povećanje osnovice od 3% od početka sljedeće godine.

“To je maksimum koji smo mi mogli ponuditi unutar proračunskih okvira za sljedeću godinu. Još ćemo se jedanput naći u utorak i sa državnim i sa javnim sindikatima i to će biti završni krug razgovora po pitanju osnovice plaća za sljedeću godinu”, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

“Naš bi eventualni pristanak bio na 50% onoga što smo tražili, dakle 8% i uz vraćanje koeficijenta od 3% koji nam je bio ukinut 2013. godine”, rekao Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske dodavši kako plaće u javnim službama zaostaju prema plaćama u gospodarstvu u odnosu na razdoblje prije 2013. za 18,9%, no i da su svjesni da to sve ne mogu zasad dobiti natrag.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pregovara o povećanju osnovice
Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pregovara o povećanju osnovice

“Ponuda je tu. Mi ćemo na nju odgovoriti na ovaj ili onaj način. Pričekajmo još tih tjedan dana pa ćemo kroz naša tjela pokušat doći do usaglašavanja stavova ili ne”, rekao je Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH. (HRT)

Na današnjem sastanku Vlada je, predstavljena ministrima Zdravkom Marićem i ministrom Markom Pavićem i ministricom Nadom Murganić, predložila povećanje osnovice kroz cijelu godinu u iznosu od 3-posto.

Sve što se moglo čuti na današnjem sastanku nije vrijedno spomena. Najčešće spominjana riječ bila je „Uljanik“. Vladi je Uljanik opravdanje da ne mogu sindikatima ponuditi više. Sindikatima je Uljanik dokaz da novca ima i da bi stoga ponuda Vlade trebala biti izdašnija.

Javni sektor Vladi nije prioritet

Na sindikalne primjedbe da javni sektor Vladi nije prioritet, odnosno da za Vladu javne službe nemaju strateški značaj, ministar Marić seu svojoj obrani više puita poslužio riječju  „residual“. Vlada nudi sindikatima ostatak, odnosno ono što u proračunu preostane kada se svi namire.

Ono što preostane kad se svi namire, od braniteljskih mirovina ministra Tome Medveda, prijeko vojske i aviona ministra Damira Krstićevića, Vlada Andreja Plenkovića nudi  sindikatima.

Ako Vlada ne ponudi više, a do ovoga će teško doći izostane li ozbiljan pritisak, u idućih će se godinu dana, zbog očekivanog porasta plaća zaposlenicima u gospodarstvu, još više produbiti  postojeće zaostajanje plaća u javnim službama  od 18.9%.

Ponuda Vlade za povećanjem osnovice, po svemu sudeći, nije konačna.