Home Upisi u srednju školu Vlada sutra odlučuje o isplati regresa?

Vlada sutra odlučuje o isplati regresa?

Vlada će isplatiti regres javnim službenicima za 2018. godinu
Vlada će isplatiti regres javnim službenicima za 2018. godinu

Vlada sutra odlučuje o isplati regresa?

Očekuje se da će Vlada RH o isplati regresa raspraviti i donijeti uputu o isplati sutra na sjednici Vlade, čime bi se izbjegli neželjeni sudski postupci do kojih bi moglo doći u slučaju neisplate regresa.

Kako Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama (NN 36/2015), a  kojim je uskraćeno pravo na isplatu regresa,  više nije na snazi, na isplatu regresa primjenjuje se članak 60. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (NN 141/12) koji glasi:

  1. Zaposleniku pripada pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora.
  2. O visini regresa Vlada RH i sindikati javnih službi pregovarat će svake godine u postupku donošenja Prijedloga Državnog proračuna, s time ako se dogovor ne postigne, regres iznosi najmanje onoliko koliko je bila zadnja isplata regresa u visini koja proizlazi temeljem ugovora između Vlade i sindikata.
  3. Regres se isplaćuje jednokratno najviše jednom godišnje najkasnije do kraja lipnja tekuće godine, a zaposlenicima koji se kasnije zaposle, ili zbog duljeg bolovanja, rodiljnog dopusta i sl. nisu u to vrijeme na poslu, regres se isplaćuje najkasnije 7 dana prije početka korištenja godišnjeg odmora.
  4. Pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora.
Visina dnevnice za službena putovanja
Visina dnevnice za službena putovanja

Dodatak II TKU-a

Također je bitno naglasiti da Dodatak II TKU-a (koji u članku 2. propisuje da se članak 60. TKU-a neće primjenjivati) nije važeći jer u članku 22. stavku 4. TKU-a jasno piše da će se Izmjene odnosno dopune TKU-a smatrati dogovorene, važeće i u primjeni ako takvu izmjenu prihvate i potpišu svi potpisnici TKU-a. Kako  Dodatak II TKU-a  nisu potpisali svi potpisnici TKU-a, već samo njih dvoje (što je vidljivo i  iz službene objave na stranicama Ministarstva rada i mirovinskog sustava od 17. prosinca 2013.g. http://www.mrms.hr/ispravljena-pogreska-prilikom-objave-dodatka-ii-tku-a-za-javne-sluzbe/), to jasno i nedvosmisleno proizlazi da Dodatak II TKU-a nije važeći te da radnicima, sukladno članku 60. TKU-a, pripada pravo na isplatu regresa.

Dakle, sukladno važećim propisima, zaposlenici u javnim službama imaju pravo na isplatu regresa za 2016. godinu te im je poslodavac dužan isplatiti regres.