Vlada sutra odlučuje o isplati regresa?

Vlada sutra odlučuje o isplati regresa?

Očekuje se da će Vlada RH o isplati regresa raspraviti i donijeti uputu o isplati sutra na sjednici Vlade, čime bi se izbjegli neželjeni sudski postupci do kojih bi moglo doći u slučaju neisplate regresa.

Kako Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama (NN 36/2015), a  kojim je uskraćeno pravo na isplatu regresa,  više nije na snazi, na isplatu regresa primjenjuje se članak 60. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (NN 141/12) koji glasi:

  1. Zaposleniku pripada pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora.
  2. O visini regresa Vlada RH i sindikati javnih službi pregovarat će svake godine u postupku donošenja Prijedloga Državnog proračuna, s time ako se dogovor ne postigne, regres iznosi najmanje onoliko koliko je bila zadnja isplata regresa u visini koja proizlazi temeljem ugovora između Vlade i sindikata.
  3. Regres se isplaćuje jednokratno najviše jednom godišnje najkasnije do kraja lipnja tekuće godine, a zaposlenicima koji se kasnije zaposle, ili zbog duljeg bolovanja, rodiljnog dopusta i sl. nisu u to vrijeme na poslu, regres se isplaćuje najkasnije 7 dana prije početka korištenja godišnjeg odmora.
  4. Pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora.
Visina dnevnice za službena putovanja
Visina dnevnice za službena putovanja

Dodatak II TKU-a

Također je bitno naglasiti da Dodatak II TKU-a (koji u članku 2. propisuje da se članak 60. TKU-a neće primjenjivati) nije važeći jer u članku 22. stavku 4. TKU-a jasno piše da će se Izmjene odnosno dopune TKU-a smatrati dogovorene, važeće i u primjeni ako takvu izmjenu prihvate i potpišu svi potpisnici TKU-a. Kako  Dodatak II TKU-a  nisu potpisali svi potpisnici TKU-a, već samo njih dvoje (što je vidljivo i  iz službene objave na stranicama Ministarstva rada i mirovinskog sustava od 17. prosinca 2013.g. http://www.mrms.hr/ispravljena-pogreska-prilikom-objave-dodatka-ii-tku-a-za-javne-sluzbe/), to jasno i nedvosmisleno proizlazi da Dodatak II TKU-a nije važeći te da radnicima, sukladno članku 60. TKU-a, pripada pravo na isplatu regresa.

Dakle, sukladno važećim propisima, zaposlenici u javnim službama imaju pravo na isplatu regresa za 2016. godinu te im je poslodavac dužan isplatiti regres.

Prijavite se na našu mail listu!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comments are closed.