Home Upisi u srednju školu Zašto ne ukinuti neopravdane sate?

Zašto ne ukinuti neopravdane sate?

Zašto su se doktori pobunili?

Nakon što su liječnici zaprijetili da od sljedećeg mjeseca više neće pisati ispričnice podigla se velika buka. Svi krive učitelje. Ili za to što ne vjeruju roditeljima ili pak zato što ne znaju čitati i tumačiti pravilnike!? Sve je krenulo od liječnika, koji se žale jer pišu ispričnice za djecu koju nisu pregledali!!! Pa kako mogu pisati ispričnicu i napisati da je dijete bolesno, a dijete nisu ni vidjeli!? No to je očito neka praksa koja je postala normalna i na taj način su roditelji mogli opravdati svaki izostanak. Bio učenik bolestan ili ga je mučio ispit roditelj nazove doktora i traži ispričnicu.

Koliko neopravdanih sati za koju pedagošku mjeru
Koliko neopravdanih sati za koju pedagošku mjeru

Naravno da su nakon takve odluke liječnika “bunu” digli roditelji koji su izgubili džokera “ZOVI”. Kako će sad pravdati dijete u školi, a ne mogu dobiti ispričnicu? U zaštitu roditelja staje Ministarstvo prosvjete, obrazovanja i sporta, koje optužuje škole da nisu dobro tumačile pravilnik koji je MZOS donio! Tako su sve škole dobile POJAŠNJENJE, koje, ukratko, glasi da su škole sve radile po zakonu, ali više nemojte, jer doktori i liječnici se bune. A uskoro će doći novi pravilnik koji će donijeti promjene. Škole, ravnatelji i učitelji su dobro tumačili pravilnik, koji je još uvijek važeći, pa i dalje vrijedi pravilo da će liječnik dati ispričnicu učeniku koji je zbog bolesti zatražio medicinsku pomoć i izostao s nastave.

Ispričnica nije potrebna u sljedećim slučajevima (potrebna je “samo” komunikacija roditelja sa školom):

Roditelj može dobiti odobrenje za izostanak djeteta od razrednika (do 3 dana), ravnatelja (do 7 dana) i nastavničkog vijeća (do 15 dana). Odobrenje se traži pisanim putem – što može biti i elektroničkom poštom ili sms-om.

Roditelj može tri puta godišnje opravdati jednodnevni izostanak svog djeteta.

Zašto ne ukinuti neopravdane sate?

Te sada dolazimo do najvažnijeg pitanja: Kako učenik u osnovnoj školi može dobiti NEOPRAVDANI?

Samo ako roditelj ne brine za svoje dijete! Jer ako se roditelji brinu za svoje dijete ili će ga poslati u školu ili će ga zbog bolesti ili neke druge spriječenosti opravdati. Po tome je neopravdani sat sasvim nepotrebna pojava u osnovnim školama – koje su po zakonu obavezne za svu djecu! Ukoliko roditelj ne opravda ili ne javi zašto neki učenik nije došao na nastavu tom roditelju treba kaznena prijava za zanemarivanje djeteta.

Neopravdani sat je kazna učeniku za nebrigu roditelja!

Naravno da ima roditelja koji će htjeti “pomoći” svojoj djeci tako da izbjegnu provjere znanja, ali tako i tako ih mogu opravdati i po trenutnom pravilniku i uvijek će moći.

Bježanje sa sata je pak problem u kojem bi trebalo uključiti policiju, jer ako nitko ne zna gdje je učenik mlađi od 15 godina, to je posao za policiju. Mora biti u školi, a ako ga nema (i nikom se nije javio, te roditelj nije došao po njega) smatra se nestalom osobom.

Tako da bi najbolji prijedlog za novi pravilnik bio da se ukinu opravdani i neopravdani sati, te se samo broje izostanci učenika. Roditelj bi za svaki izostanak morao javiti razredniku zašto učenik nije došao u školu. Ukoliko to ne učini u nekom zadanom roku treba roditelja kazniti, a ne učenika.