ZEMLJA ZNANJA: Ministarstvo više neće plaćati odlazak matematičara na svjetsku olimpijadu

    Ministarstvo obrazovanja odlučilo je kako ove godine neće financirati odlazak matematičara na Međunarodnu matematičku olimpijadu, piše Jutarnji list.

    Učenik zadarske matematičke gimnazije Noel Lakić ovoga je ljeta u konkurenciji 66 najboljih matematičara iz 11 srednjoeuropskih država osvojio zlatnu medalju na matematičkoj olimpijadi održanoj u poljskom gradu Bielsko-Białi.

    To je peta godina zaredom da je jedan od hrvatskih natjecatelja osvojio zlatnu medalju na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, pri čemu je Hrvatska u ekipnom natjecanju ove godine ostvarila sjajan uspjeh: plasirala se na drugo mjesto.

    Pripremu učenika i organizaciju puta na međunarodna matematička natjecanja poput ovoga tradicionalno odrađuje Hrvatsko matematičko društvo (HMD), uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja koju društvo dobiva svake godine. Ove godine, službenom odlukom ministrice Blaženke Divjak, temeljem prijedloga Povjerenstva za provedbu natječaja, HMD je ostao bez financijske potpore za međunarodna natjecanja.

    Ministarstvo obrazovanja jednom godišnje raspisuje natječaj kojim projektima udruga dodjeljuje sredstva, ove godine u ukupnom iznosu od oko 7,685 milijuna kuna. Na listi projekata koji su dobili potporu za ovu školsku godinu je ukupno 60 projekata različitih udruga, s rasponom pojedinačnih sredstava u iznosu od 55 tisuća kuna do oko 192 tisuće. Listu udruga i projekta Ministarstvo je javno objavilo, kao i iznose koji im pripadaju.